De kracht van luisteren

“Quinten, die wou ik!!” Huh? Ik schrik op van mijn boek, kijk om me heen en zie onze zoon met zijn vriend, verwikkeld in een verhit gesprek over wie welke nerf mag en de te verdelen rollen in het nog te spelen spel. De temperatuur van de onderhandelingen loopt op en al gauw wordt het me te heet. Ik vraag: “Hulp nodig?”. Nou, dat is welkom. Met enige tegenzin maak ik me los van mijn warme plek, leg mijn boek aan de kant en loop naar de keuken.

Boos
Beide heren zijn boos. Armen over elkaar, blik op ‘oneerlijk’, geen beweging te bespeuren. Tja, leren onderhandelen is een hele klus. Het begint met naar elkaar willen luisteren, maar zover zijn we hier nog niet. Eerst deze mannen maar eens uit hun ‘freeze’ krijgen en kijken of er ruimte is voor  opbouwend overleg.

Ik begin: “Ok, ik zie dat jullie alle twee boos zijn, dat snap ik als je het gevoel hebt dat dingen oneerlijk gaan”. Erkenning van hun ‘toestand’, maakt dat de focus van beide jongens verandert en ze zich ondanks hun boze houding enigszins openen. “Jullie willen samen spelen, met de Nerf, toch?”, zeg ik, speurend naar hun motivatie. Twee knikkende hoofden. “Spelen wordt pas leuk als je allebei tevreden bent”, leg ik uit. “De kans hierop is een stuk groter als je luistert, in de eerste plaats naar wat je zelf wilt, maar daarna zeker ook naar wat de ander wil”. Deze bewustwording geeft zichtbaar perspectief op een oplossing; de lichaamstaal van de vrienden spreekt boekdelen. Armen zakken, boze blikken maken plaats voor zachtere gelaatstrekken, de harten gaan een stukje open. “Kúnnen jullie luisteren?”, vraag ik. Ja dat kunnen ze. “Ok, laat maar eens zien!”, moedig ik aan, waarop de jongens de onderhandelingen weer oppakken.

Ze oefenen zichtbaar met het nieuwe inzicht: ze luisteren naar zichzelf door hun zegje te doen, ze zijn stil, luisteren naar wat de ander zegt, reageren daarop. Het is een heen en weer, geven en ontvangen, tot het voor beiden goed voelt. En een paar minuten later zijn de onderhandelingen klaar. Twee enthousiastelingen vliegen met nieuwe energie de tuin in, klaar om weer heel wat goede en mooie daden te verrichten.

Booster voor contact
In luisteren schuilt een enorme kracht, iemand een luisterend oor kunnen bieden is écht een kwaliteit! Maar wist je dat het ook gezond is? Als je luistert gaat namelijk je bloeddruk iets omlaag, waarmee je zelf ook in een meer ontspannen staat van zijn komt. Beter (leren) luisteren naar je kind, je geliefde, vriend(in), collega, buurvrouw etc., kan het contact een enorme boost geven. Probeer deze tips maar eens en laat je verrassen!
– Wees gewoon eens stil, leun achterover en laat de woorden van de ander tot je doordringen;
– Maak 1 op 1 tijd voor elkaar;
– Stel een vraag in plaats van je mening te geven;
– Speel met je kind, zonder het iets te willen leren;
– Houdt regelmatig een familiebijeenkomst;

 

Harte groet,

Mandy

 

Interessant? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *