8 tips voor een relaxte zomervakantie met kinderen

Ben jij het type ouder dat de vlag uithangt als de zomervakantie begint? Of zie je als een berg op tegen deze 6 weken en hang jij juist de vlag uit als je kinderen weer naar school gaan? Maar misschien ben je net al ik het tussenin type. In het begin hangt mijn vlag hoog te wapperen in de wind. Ik vind het heerlijk tijd met mijn man en kinderen door te brengen. We doen leuke dingen, gaan op vakantie, genieten van elkaars gezelschap. We luieren, lezen, fietsen, doen spelletjes en zwemmen als het weer mooi is. Da’s echt genieten, want na een druk jaar heeft ieder van ons behoefte aan rust en aan even niks moeten. Behoefte om terug te keren naar de basis van ons gezin en naar onze eigen basis als individu. Van hieruit kunnen we ons dan weer opnieuw met elkaar verbinden en samen nieuwe ervaringen opdoen.

Nieuwe levensenergie

Gaandeweg de vakantie, zo rond de vierde week, merk ik echter dat mijn vakantievlag wat minder fier wappert en dat ik vanbinnen onrustig word. Ik heb genoeg van het geluier en leuke dingen doen, waarmee meteen mijn beleving van ons samenzijn als gezin verandert. De grapjes van mijn kinderen zijn steeds minder leuk en ik merk dat het me regelmatig moeite kost om mijn aandacht bij hun verhalen te houden. Die onrust van binnen kriebelt me, kriebels die me laten voelen dat ik zin heb om weer aan het werk te gaan. Levensenergie in de vorm van werk gerelateerde plannen en ideeën voor het komende jaar. Ik verlang ernaar mijn eigen leven weer oppakken, mijn leven dat ik leid wanneer de kinderen op school zijn en mijn man naar zijn werk.

Tijd voor mezelf

Die behoefte aan tijd met mezelf ervaar ik op dit moment in de vakantie altijd heel duidelijk, maar ook gedurende de eerste weken voel ik dat regelmatig. De behoefte om mezelf even terug te trekken uit het gezinsleven, uit de vakantieactiviteiten (al hoe leuk ze ook zijn) en om tot mezelf te komen. Balans is waar ik naar zoek, balans tussen tijd voor anderen en tijd voor mezelf. Mijn valkuil is me laten meevoeren in het vakantieplezier, waardoor ik me nauwelijks meer bewust ben van wat ik óók nodig heb’, namelijk: rust, slapen, mijn muziek, yoga, schrijven, lezen of gewoon een beetje dagdromen en alleen zijn met mijn eigen gedachtes. Behoeftes die wezenlijk verschillen van die van mijn man en kinderen en die bij mij horen omdat ik ben wie ik ben. Dan hoor ik mezelf ineens mopperen, ben ik geïrriteerd naar de kinderen of mijn man en voel ik me ongeduldig en chagrijnig. Inmiddels weet ik dat dit tekenen zijn mijn eigen persoonlijke behoeftes ook wat aandacht te geven .

Balans

Hoe creëer ik nu meer balans in de vakantie, die heerlijke zomer met al zijn perikelen? Balans, zodat ik niet aan het einde van de schoolvakantie uitgeput op de bank neerplof met de mededeling: “pfff en nu is het vakantie voor mij!” Omdat ik weet dat ik niet de enige ouder ben die hiermee worstelt, heb ik hieronder een aantal tips voor je.

 1. Plan elke dag tijd voor jezelf
  En neem deze tijd ook! Kinderen kunnen zichzelf best een tijdje vermaken, als je maar duidelijk bent en helder aangeeft wat je verwacht. Wil je een half uurtje voor jezelf, zet desnoods een kookwekker en zeg tegen de kinderen dat ze je niet mogen storen, totdat de wekker gaat. Zorg wel dat de kinderen zichzelf kunnen vermaken: zet een filmpje op, laat de buurvrouw een oogje in het zeil houden of leg wat papier, potloden, krijt, lijm e.d. op tafel en laat je na een half uur verrassen door je kind(eren). Zorg natuurlijk dat het veilig is ????
 2. Onderneem dingen die ook leuk voor jou zij
  Daar krijg je namelijk energie van! Houd je niet van pretparken (ik niet), ga daar dan niet naar toe. Kies voor activiteiten die iedereen leuk vindt of stuur papa/opa en oma met de kinderen op pad en neem een dagje voor jezelf ????
 3. Je hoeft je kind niet te vermaken
  Is je kind hangerig of verveeld? Geen probleem, je hoeft je kind(eren) echt niet de hele vakantie te vermaken! Vervelen dwingt een kind min of meer om creatief te worden, daar liggen dus vele kansen op plezier, opbouwen van zelfvertrouwen en ontwikkeling.
 4. Wees gezond egoïstisch
  Veel moeders voelen zich schuldig als ze tijd voor zichzelf nemen. Gezond egoïsme valt voor mij in de categorie ‘goed voor jezelf zorgen’. Herkader dit voor jezelf, want kinderen willen niets liever dan hun ouders gelukkig zien. Goed voor jezelf zorgen door tijd en aandacht voor jezelf te hebben, maakt juist dat je je weer vanuit rust en vrijheid met je kind kunt verbinden.
 5. Jij bent de spiegel voor je kind
  Realiseer je dat jij de spiegel voor je kind(eren) bent, laat jij zien dat het belangrijk is goed voor jezelf te zorgen en doe je dat zelf ook, dan leert je kind dit automatisch van jou. Wat een cadeau geef je ze daarmee!
 6. Stel minder hoge eisen
  Stel minder hoge eisen aan de vakantie, het hoeft echt niet allemaal perfect. Kinderen zitten over het algemeen meer te wachten op liefdevolle, oprechte aandacht en tijd samen met ouders, dan op het zoveelste uitje. Wees gewoon samen, plan niet alles dicht en kijk wat er van daaruit ontstaat.
 7. Logeren op jouw vrije dag
  Ben jij al weer aan het werk, maar hebben de kinderen nog vakantie? Laat ze dan ook eens uit logeren gaan op jouw vrije dag. Kinderen vinden het vaak heel leuk en jouw vrije dag is dan een echte vrije dag.
 8. Geniet
  Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Want wat je ook gaat doen, ondernemen of juist niet, deze vakantie, geniet! Geniet van je kind, je partner, vrienden, van de natuur, van het ijsje dat je smeltend in de zon eet, van je koude drankje, de zon, de wereld om je heen. Realiseer je dat de tijd met je kinderen van korte duur is, dat er momenten in je leven zullen komen dat je hier naar terugverlangt. Geniet daarom van de momenten samen, het geeft je zoveel energie!

Voor mij zijn 1,6 en 8 belangrijk. Aan welke tips heb jij wat? Laat het me weten en ik hoor ook graag hoe je vakantie was! ????

Fijne en mooie zomer!

Interessant? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *