Training ik leer leren

Ik leer leren is een groepstraining voor kinderen vanaf 10 jaar die problemen ondervinden op het gebied van leren, concentratie, faalangst, motivatie en/of het plannen en organiseren van werkzaamheden. De training geeft kinderen slimme handvatten om makkelijker en efficiënter te leren en is geschikt voor kinderen van de basisschool, brugklassers, hoogbegaafde en hooggevoelige kinderen en jongeren in het voortgezet onderwijs die vastlopen op school.

Leren is complex

Uit onderzoek blijkt steeds weer opnieuw dat om goed te kunnen leren het belangrijk is dat er een aantal voorwaarden aanwezig zijn. Welbevinden, inspiratie, een gevoel van competentie en goed in je vel zitten zijn namelijk minstens zo belangrijk voor goede leerprestaties als kennis. De Ik leer leren training werkt aan deze voorwaarden. In vergelijking met huiswerkbegeleiding en RT gaat deze training niet over de inhoud van het leren, maar over de manier waarop een kind leert. Dit maakt deze training uniek in zijn soort.

Uniek

Ieder kind is uniek en leert op zijn eigen unieke wijze. Bij sommige kinderen gaat leren makkelijk, andere (en dat zijn er velen!) komen tijdens hun groei naar volwassenheid meer moeilijkheden tegen en worstelen korte of langere tijd met vraagstukken waar ze, ondanks hulp, moeilijk een antwoord op kunnen vinden.

Resultaten van Ik leer leren

Al heel snel na de training halen kinderen hogere cijfers en leren ze efficiënter en effectiever. Kinderen en hun ouders krijgen meer inzicht in hoe ze het leren kunnen aanpakken wat ook weer zorgt voor meer motivatie om te leren. Ouders herkennen hoe ze hun kind kunnen ondersteunen en begrijpen ook meer van hun eigen leermanieren.

Uitspraken van kinderen zijn

 • ‘Ik kan me beter concentreren’
 • ‘Ik weet nu hoe ik de lesstof kan onthouden’;
 • ‘Ik slaap veel beter’;
 • ‘Ohhhh… is dit leren? Ik ging van steeds een onvoldoende nu naar een 8,7’;
 • ‘Het is rustiger in mijn hoofd’;
 • ‘Ik durf vaker om hulp te vragen’;
 • ‘Dus als ik het op die manier aanpak, gaat het gemakkelijker?’;
 • ‘Als dit het is, wil ik daar wel mijn best voor doen’;
 • ‘Dus ik heb geen concentratie probleem?’;
 • ‘Ik voel me rustiger en maak taken beter af’;
 • ‘Het groen denken helpt mij ook als ik met vriendinnen ben’;
 • ‘Dus je kan ook op andere manieren een samenvatting maken?’;
 • ‘Gelukkig weet ik nu hoe ik me kan voorbereiden op een toets’;
 • ‘Ik ga veel minder met anderen mee’;
 • En nog veel meer inzichten, bewustwordingen, opmerkingen en lampjes die zijn gaan branden tijdens de training.

Inhoud van de ik leer leren training

Elke training duurt 1,5 uur en heeft een eigen thema. Leidraad is het Ik leer leren werkboek. Verder kent iedere training een vaste structuur, waarin rust en activiteiten elkaar afwisselen. Leren ontspannen en leren concentreren spelen steeds een belangrijke rol. De bijeenkomsten zien er als volgt uit:

 • Bijeenkomst 1: Ontdekken van eigen kwaliteiten, leervoorkeuren en eigen manier van leren;
 • Bijeenkomst 2: Ontdekken hoe je vertrouwen en motivatie kunt hebben en houden;
 • Bijeenkomst 3: Ontdekken hoe je slim kunt plannen, met tijd om kunt gaan en je werk makkelijk kunt organiseren;
 • Bijeenkomst 4: Ontdekken hoe jij je het beste kunt concentreren;
 • Bijeenkomst 5: Leren je hersenen optimaal te gebruiken voor het onthouden van lesstof.

Ieder onderwerp wordt afgesloten met een eigen leerplan met helpende acties toegesneden op de capaciteiten van uw eigen kind. In het werkboek kan uw kind altijd terug bladeren naar dit actieplan. De oefeningen, testen, vele tips en trucs bevatten waardevolle informatie om de doelen te ondersteunen en blijven daardoor van waarde.

Kosten

De kosten voor deze training bedragen € 182,50. Dit is inclusief het werkboek van € 32,50. Kijk in de agenda voor actuele informatie over de data van de training.

Interessant? Deel het!